تصفیه آب به روش نانو فیلتراسیون
استانداردهای سختگیرانه کیفیت آب، بیشتر منجر به افزایش تقاضا برای فن آوری های فیلتراسیون غشاء، مانند نانوفیلتراسیون شده است.
نانو فیلتریشن گاهی برای بازیافت فاضلاب استفاده میشود، زیرا نرخ شار بالاتری را ارایه داده و از انرژی کمتری نسبت به فرآیند اسمز معکوس استفاده میکند. طراحی و عملکرد نانو فیلتراسیون با کمی تفاوت بسیار شبیه به اسمز معکوس است است. تفاوت اصلی این است که غشا نانو مثل غشا اسمز معکوس، “تنگ” نیست. نانوفیلتراسیون در فشار پایینتری عمل میکند و یک تک ظرفیتی (به عنوان مثال آنهایی که دارای بار یا ظرفیت یک) را از آب همانند و با کیفیت غشا RO حذف نمیکند.
در حالی که غشا RO به طور معمول ۹۸ – ۹۹ % یونهای تک ظرفیتی مانند کلراید و سدیم را حذف میکند، یک نانو فیلتراسیون ۵۰ تا ۹۰ % را، بسته به متریال و ساخت غشا حذف میکند.
به دلیل توانایی نانو فیلتراسیون برای حذف موثر یونهای دو و سه ظرفیتی، نانو فیلتریشن به کرات برای حذف سختی آب استفاده میشود در حالی که کل محتوای جامد حلشده را کمتر از RO تحتتاثیر قرار میدهد. به همین دلیل آن را “غشای نرم کننده” مینامند. نانو فیلتریشن اغلب برای فیلتر کردن آب با مقادیر پایین از جامدات حلشده به منظور حذف مواد ارگانیک و نرم کردن آب استفاده میشود.
از آنجا که این غشا “غشا بازنده” است، ممبران نانو فیلتراسیون کمتر علاقه به رسوب و ناپاکی دارند، لذا به پیش تصفیه کمتری نسبت به RO نیاز دارند. برخی اوقات حتی نانو فیلتریشن میتواند در انواعی از صنایع تصفیه آب و فاضلاب برای حذف موثر یونها و مواد آلی به کار رود.
علاوه بر تصفیه آب، نانو فیلتریشن اغلب در فرآیند تولید داروسازی، محصولات لبنی، نساجی و نان استفاده میشود.