تهیه جدول طول خم میلگرد یا آرماتور (Bar Bending Schedule ) و مزایای آن
جدول خم شدن میلگرد یا جدول میلگردها (BBS) لیستی از میله های تقویتی برای یک آیتم کار بتن مسلح است و برای مرجع چشمی آسان به صورت جداول ارائه می شود.
جدول خم شدن میلگرد، به طور خلاصه تمام جزئیات مورد نیاز میله ها – قطر ، شکل خم ، طول هر قسمت خم و راست، زاویه های خم، طول کل هر تسمه یا میلگرد و تعداد هر نوع میلگرد را نشان می دهد. این اطلاعات کمک زیادی در تهیه برآورد مقادیر می کند.
محاسبه شکل آرماتور، برش و طول خمش
شکل ۱ شکل و نسبت قلاب ها و خم ها را در میلگرد های تقویتی نشان می دهد – اینها نسبت های استانداردی هستند که در اینجا داده می شود:
(الف) طول یک قلاب = [(۴d) + [(4d + d) – جایی که، (۴d + d) به قسمت منحنی = ۹d اشاره دارد.
(b) طول اضافی (la) به عبارت ساده، به طول مستقیم انتها تا انتهای یک میلگرد به دلیل خم شدن در ۳۰ تا ۶۰ درجه گفته می شود ، اما عموماً ۴۵ درجه است) = l1 – l2 = la
با به دست آوردن مقادیر مختلف به θ (به ترتیب ۳۰، ۴۵ و ۶۰ درجه)، مقدارهای مختلف la را دریافت می کنیم ، مانند جدول زیر:
شکل ۲ روشی را برای رسیدن به طول قلابها و طول کل آرماتور ارائه می دهد.
مزایای جدول خم میلگرد
جدول خمش میلگرد، جزئیات مربوط به برش تقویت شده و طول خمش را ارائه می دهد. مزایای جدول خمش میلگرد در مواردی است که به همراه نقشه دقیق از آرماتور ، کیفیت ساخت و ساز ، هزینه و صرفه جویی در وقت برای کارهای بتونی را بهبود می بخشد.
مزایای جدول خمش میلگرد در ساخت بتن عبارتند از:
۱- هنگامی که جدول خمش میلگرد موجود است، برش و خم شدن آرماتور می تواند در کارخانه انجام شده و به سایت منتقل شود. این امر باعث افزایش سریع اجرای در محل می شود و به دلیل نیاز کمتر کارگران به خم شدن میلگرد، زمان و هزینه ساخت را کاهش می دهد. خم شدن میلگرد همچنین از هدر رفتن آرماتورهای فولادی (۵ تا ۱۰٪) جلوگیری می کند و در نتیجه هزینه پروژه را پس انداز می کند.
۲- با استفاده از جدول خمش آرماتور، در هنگام استفاده از Fe500 ، ده درصد تقویت فولاد را بیشتر ذخیره می کند که با fe415 مقایسه میشود.
۳- کنترل کیفیت را در محل سایت بهبود می بخشد زیرا تقویت بر مبنای جدول خم ارائه می شود که با استفاده از مفاد جزئیات مربوط به کدهای استاندارد تهیه شده است.
۴- تخمین بهتری از نیاز فولاد آرماتور برای هر یک از اعضای ساختاری را فراهم می کند که می تواند برای محاسبه نیاز تقویتی کلی برای کل پروژه استفاده شود.
۵- مدیریت بهتر موجودی را برای آرماتور فراهم می کند. نیاز فولاد برای مرحله بعدی ساخت با دقت قابل تخمین است و تهیه آن می تواند انجام شود. این امر باعث می شود تا استاک آرماتور اضافی در محل یرای مدت زمان طولانی استفاده نشود و از خوردگی آرماتور در صورت وجود مناطق ساحلی جلوگیری شود. همچنین با تخمین دقیق، از کمبود آرماتور برای کارهای در حال کار جلوگیری می کند و بنابراین کار ساخت و سازهای بتونی می توانند به آسانی پیش روند.
۶- جدول طول خم آرماتور در حین ممیزی از آرماتور بسیار مفید است و بررسی های مربوط به سرقت و گشت زنی را فراهم می کند.
۷- جدول طول خم آرماتور قبل از قرار دادن در محل مورد نیاز می تواند برای برش، خم و ساخت اسکلت عضو سازه ای استفاده شود. فعالیتهای دیگری مانند خاکبرداری، PCC و غیره می توانند موازی با این فعالیت باشند. بنابراین، مدیریت کلی فعالیت پروژه آسان می شود و زمان ساخت را کاهش می دهد. در جلوگیری از هرگونه خسارت ناشی از غلبه بر زمان ساخت، کمک می کند.
۸- معیارهایی برای کمیت و کیفیت مورد نیاز برای آرماتور و کارهای بتونی ارائه می دهد.
۹- جدول طول خم میلگرد، مقدار کمی از فولاد را با دقت بسیار زیادی فراهم می کند و بنابراین گزینه ای را برای بهینه سازی طرح در صورت بالا رفتن هزینه فراهم می کند.
۱۰- قبل از قرار دادن بتن با استفاده از جدول طول خم آرماتور، مهندسان سایت می توانند تصدیق و تأیید خم میلگرد و طول برش را بررسی کنند و به کنترل کیفیت بهتر کمک می کند.
۱۱- تهیه آسان و سریع صورت وضعیت کارهای ساختمانی برای کارفرمایان و پیمانکاران را امکان پذیر می کند.
۱۲- مقدار آرماتور مورد استفاده با استفاده از فرمول های مهندسی و کدهای استاندارد محاسبه می شود، بنابراین گزینه ای برای تخمین تقریبی آرماتور فولادی وجود ندارد.
۱۳- با استفاده از جدول طول خم آرماتور، می توان مکانیزاسیون برش و خم شدن آرماتور را انجام داد ، مجدداً هزینه و زمان پروژه و وابستگی به نیاز کار ماهر را کاهش می دهد. همچنین قابلیت اطمینان در دقت برش و خم شدن میلگرد را بهبود می بخشد.
۱۴- در هنگام استفاده از برش و خم مکانیزه، هزینه کار بتن مسلح در هر واحد کاهش می یابد و به بهینه سازی هزینه پروژه ساخت و ساز کمک می کند.