بستر لجن خشک کن چیست و چه کاربردی دارد؟
بستر خشک کردن لجن (Sludge Drying Bed) متداول ترین روش برای آبگیری لجن است. خشک کردن لجن شامل روشهای طبیعی خشک کردن به روشهای مکانیکی، برای حذف محتوای آب است. SDB به طور کلی برای جوامع کوچک و متوسط استفاده می شود. انتخاب این فناوری به در دسترس بودن زمین، عوامل آب و هوایی، کمیت و ترکیب لجن و منطقه مورد استفاده بستگی دارد. ساخت این کار معمولاً با ساختار مدنی انجام می شود.
اصول طراحی و ساخت
پیش بینی میزان خشک شدن، بخشی تجربی از طراحی سیستم است. خشک کردن لجن را می توان به دو مرحله مختلف یعنی زهکشی و تبخیر تقسیم کرد. بدین معنی که قسمتی از آب لجن بدلیل دمای محیط تبخیر گردیده و بخش عمده از طریق لوله مشبک تخلیه می گردد. طراحی SDB عمدتاً براساس مشخصات سایت و همچنین عوامل محیطی و اقلیمی است.
سایز کردن و ابعاد بسترهای خشک کردن لجن باید با توجه به بدترین سناریو انجام شود. بارگیری بر اساس سرانه و یا بارگیری در واحد وزن مواد جامد خشک در هر متر مربع در سال انجام می شود.
بطور عمده پنج نوع روش خشک کردن لجن وجود دارد.
- بستر شن و ماسه متعارف
- بستر خشک شده آسفالت
- بستر های مصنوعی
- بسترهای با کمک خلاء
- خورشیدی (سولار) متعارف
بستر لجن خشک کن معمولی یا متعارف دارای ابعاد ۶ متر عرض ، ۶ – ۳۰ متر طول و لایه ماسه ای از عمق ۲۳۰ – ۳۰۰ میلی متر است. شن و ماسه باید دارای ضریب یکنواختی بیش از ۴٫۰ و اندازه موثر ۰٫۳ تا ۰٫۷۵ میلی متر نباشد. در لوله کشی به بسترهای خشک کردن لجن، سیال لجن باید برای سرعت حداقل ۰٫۷۵ متر بر ثانیه طراحی شود.
لجن در لایه های ۲۰ تا ۳۰ سانتی متری روی بستر قرار می گیرد و اجازه داده میشود تا خشک شود. برداشتن کیک لجن به صورت دستی با استفاده از بیل به وسایل چرخدار، کامیون ه ، اسکرابر یا لودر پیش دستی است.
مدت زمان خشک کردن ۱۰ تا ۱۵ روز و میزان رطوبت کیک ۶۰ – ۷۰٪ است. میزان بارگیری لجن حدود ۱۰۰-۳۰۰ کیلوگرم مواد جامد خشک / مترمربع در سال برای بسترهای بدون پوشش است.
بهره برداری و نگهداری
استفاده از روش های تصفیه لجن به دلیل تفاوت در شرایط عملیاتی و قیمت انرژی از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است. خشک کردن لجن معمولی بسیار ساده است، اما برای اطمینان از عملکرد صحیح، کارکنان آموزش دیده جهت بهره برداری و نگهداری لازم است. این روش به انرژی الکتریکی زیادی احتیاج ندارد. بهره برداری و نگهداری همچنین شامل کاربرد لجن ، لجن زدایی ، کنترل سیستم زهکشی و کنترل تصفیه ثانویه برای لجن خشک است.
ملاحظات هزینه
این فن آوری تصفیه لجن متعارف بیش از آنکه به انرژی نیاز داشته باشد، به زمین نیاز است. بر اساس مقدار فاضلاب تصفیه شده اندازه بستر لجن خشک کن تغییر می کند. در سرمایه گذاری برای این واحد تصفیه، انیاز زمین پس از هزینه های ساخت و ساز بالاترین میزان هزینه را دارد. الزامات بهره برداری و نگهداری شامل ساعت کار، انرژی سوخت، بک واش و همچنین مواد سالانه و قطعات تعمیر و نگهداری پمپ لجن یا فاضلابی می باشد.
تجربه در اروپا و سایر شهرهای جهان
SDB ها از ابتدای قرن بیستم در سراسر جهان به ویژه در ایالات متحده مورد استفاده قرار می گیرند ، اما با گذشت سالها کاربرد آن به دلیل عوامل محیطی و اقلیمی محدود است. در ایالات متحده ، اکثر پلنت های تصفیه فاضلاب با ظرفیت کمتر از ۱۸٫۹۳ متر مکعب در روز از SDB استفاده می کنند. به همین ترتیب، روسیه و سایر کشورهای اروپای شرقی در بیش از هشتاد درصد از پلنت های تصفیه فاضلاب از SDB استفاده می کنند.
مزایای بستر لجن خشک کن
- کارکرد آسان
- انرژی الکتریکی لازم نیست.
- از محتوای آلی می توان به عنوان کود استفاده کرد.
معایب بستر لجن خشک کن
- برای جلوگیری از مزاحمت و بو، به لجن تثبیت شده نیاز دارد.
- فناوری زمینی است.
- نوسان آب و هوایی ممکن است اختلال ایجاد کند.
- بستن بستر شن.
- فقط در فصول خشک قابل استفاده است.