بلوک ترمینال یکی از ابزار های پر کاربرد در سیستم های کنترل در صنایع می باشد. در این مقاله در ارتباط با این تجهیز حوزه ی برق صحبت شده است.
بلوک ترمینال چیست؟
بلوک ترمینال یک بلوک مدولار و عایق است که دو یا چند سیم را به هم متصل می کند. کارخانه ها از بلوک های ترمینال برای ایمن سازی و/یا قطع سیم ها استفاده می کنند.
بلوک های ترمینال در ابتدایی ترین شکل خود از چندین پایانه مجزا تشکیل شده اند که در یک نوار بلند مرتب شده اند. بلوک ترمینال برای اتصال سیم کشی به زمین بسیار مفید است. امروزه صدها میلیون بلوک ترمینال در حال استفاده است که هر روز تعداد بیشتری از آنها نصب می شود.
مزایای بلوک های ترمینال
بزرگترین مزیت بلوک های ترمینال هزینه آن است. آنها در مقایسه با انواع دیگر اتصال دهنده ها ارزان تر هستند. بلوک های ترمینال همچنین می توانند باعث صرفه جویی در زمان شوند زیرا فرآیند اتصال سیم ها به اندازه برخی دیگر پیچیده نیست. در ادامه برخی از مزایای آن به طور اختصار توضیح داده شده است.
۱- کاهش فصا
با خرید بلوک ترمینال چند سطحی می توانید فضای پانل را تا ۵۰ درصد کاهش دهید. این به این دلیل است که بلوک های چند سطحی حاوی چندین سطح مدار با آن بلوک واحد هستند.
۲- افزایش ایمنی
بلوک ترمینال فونیکس با اتصال به زمین، جداسازی و محافظت از سایر اجزای مدار الکتریکی، ایمنی را افزایش می دهند. بلوک های ترمینال با اتصالات ایمن برای جلوگیری از برق گرفتگی قابل سفارش هستند.
بلوک های ترمینال همچنین می توانند نقاط تست را ارائه دهند که ایمنی بیشتری را به مدار اضافه می کند.
۳- نصب آسان
بلوک ترمینال را می توان با استفاده از پیچ گوشتی نصب کرد. آنها همچنین اتصال / قطع اتصال سریع را تضمین می کنند که به تعمیر و نگهداری و عیب یابی کمک می کند. با برق، بلوک ترمینال برق برای اتصال کلیدها و پریزهای برق به برق استفاده می شود.
۴- متریال بدنه آن
اکثر بدنه های پایانه از یک آلیاژ مس تشکیل شده اند که از همان ضریب انبساط سیم در نظر گرفته شده، استفاده می کند. استفاده از ضریب انبساط یکسان به جلوگیری از شل شدن به دلیل نرخ های انبساط متفاوت کمک می کند. همچنین خوردگی ناشی از عمل الکترولیتی بین دو فلز مختلف را کاهش می دهد.
معایب بلوک های ترمینال
بزرگترین عیب بلوکهای ترمینال این است که در صورت بروز لرزش یا تکان دادن سیمها میتوانند از آنها جدا شوند. حتی اتصالاتی که به خوبی ایمن شده اند نیز در برابر شل شدن آسیب پذیر هستند.
همیشه قبل از اجرای آن اتصالات را آزمایش کنید. مطمئن شوید که می تواند شرایطی را که در آن قرار داده شده است تحمل کند.
بلوک های ترمینال نیز گاهی برای مناطقی که به آنها نیاز است، بسیار بزرگ هستند. آنها اغلب گزینه های بهتری را در جایی که از سیم کشی داخل کابین و غیر ضروری استفاده می کنند، ایجاد می کنند.
مدل های موجود برند Phoniex
در حال حاضر مدل های مختلفی از بلوک ها موجود می باشد که می توانید با واحد فروش شرکت تماس حاصل فرمایید. از مدل های موجود می توان به مدل زیر اشاره کرد:
Knife Disconnect Terminal Block P/N: 3211650
انواع بلوک ترمینال
بلوک ترمینال را می توان هم بر اساس ساختار و هم بر اساس نوع دستگاهشان طبقه بندی کرد. در ادامه هر کدام از این دسته بندی ها آورده شده است.
انواع ترمینال ها بر اساس نوع دستگاه
بلوکهای پایانه را میتوان بر اساس نوع دستگاهی که به آن متصل میکنند یا بر اساس کاربرد، گروهبندی کرد.
۱- بلوکها قطع کردن مدار (Disconnect Blocks) را با استفاده از یک نایف سوئیچ بدون نیاز به برداشتن هیچ سیمی آسان میکنند. بلوک سوئیچ نام دیگری است که به این نوع می گویند.
۲- نگهدارنده فیوز (Fuse Holders) به اتصال دستگاه های متعددی که از چندین فیوز استفاده می کنند کمک می کند. در صورت وقوع اتصال کوتاه، فقط بخش های سیم کشی متصل به نگهدارنده فیوز تحت تأثیر قرار می گیرند.
۳- پایانه های مدار زمینی (Ground Circuit Terminals) سیستم ها یا اجزای زمین. آنها را می توان در یک بلوک قرار داد و معمولاً با بلوک های ترمینال استاندارد قابل تعویض هستند.
۴- بلوک های ورودی/خروجی (I/O Blocks) به دستگاه ها و کنترلرها اجازه می دهند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
۵- بلوک های توزیع برق (Power Distribution Blocks) کابل های برق را خاتمه می دهند.
۶- بلوک های حسگر/عملگر (Sensor/Actuator Blocks) برای کنترل دستگاه هایی مانند حسگرهای فوتوالکترونیک و حسگرهای مجاورتی که دارای سه یا چهار سیم هستند استفاده می شود.
۷- بلوک های ترموکوپل (Thermocouple Blocks) این نوع از بلوک ها ترموکوپل ها را به هم متصل می کنند. آنها همچنین اتصالات فلزی ثابتی را فراهم می کنند که دما را اندازه گیری می کنند.
انواع ترمینال ها بر اساس نوع ساختار
در ادامه انواع بلوک های ترمینال بر اساس نوع ساختار آورده شده است.
۱- Single Feed Through
ابتدایی ترین نوع بلوک ترمینال، نوع Single Feed هستند. این بلوک ها برای اتصال سیم به سیم استفاده می شوند. بلوک های ترمینال Single Feed دارای یک خروجی و یک کنتاکت ورودی هستند. دو سیم جداگانه به دو طرف بلوک ترمینال وارد می شوند. سپس آنها در مرکز آن متصل می شوند.
۲- Dual Level
بلوک های ترمینال Dual Level از دو سطح کنتاکت استفاده می کنند. این کار به ساده کردن سیم کشی و صرفه جویی در فضا کمک می کند. اغلب، محصولات چند سطحی از یک پل برای اتصال یک سطح تماس به سطح دیگر استفاده می کنند. این عمل باعث افزایش انعطاف پذیری مدار می شود.
۳- Three Level
بلوک های ترمینال Three Level مانند محصولات دو سطحی هستند، اما دارای سطح بیشتری از مخاطبین هستند. و مانند بلوک های ترمینال دو سطحی، می توان آنها را پل کرد.
۴- بلوک های ترمینال با چگالی بالا
بلوک های ترمینال با چگالی بالا با در نظر گرفتن OEM طراحی شده اند. نصب آنها ساده است و نوارهای بزرگ علامت گذاری را می توان با دست علامت گذاری کرد یا سفارشی چاپ کرد تا شناسایی سریع و دقیق پایانه ها را فراهم کند.
ویژگی های ترمینال بلوک
برخی از بلوک های ترمینال دارای یک یا چند ویژگی خاص هستند.
بلوک های ترمینال قابل اتصال
با بلوک های ترمینال قابل اتصال، اتصالات سیم اجازه می دهد مدار بدون موارد زیر قطع شود:
- فعال کردن قطع ارتباط سریع
- سیم کشی
- آزمایش کردن
- نگهداری
با ترکیب بلوک های ترمینال قابل اتصال به روشی خاص، می توان به سادگی با جدا کردن یک دوشاخه، برق را به یک گروه از پایانه ها قطع و وصل کرد.
بلوک های ترمینال قابل انباشته
برای صرفه جویی در فضا، بلوک های ترمینال قابل انباشته شدن را می توان در کنار یکدیگر نصب کرد. به طور معمول، آنها دستگاه های DIN ریلی هستند.
چراغ نشانگر
برخی از بلوک های ترمینال دارای یک چراغ نشانگر هستند. این دیود ساطع کننده نور (LED) تأیید می کند که جریان از دستگاه عبور می کند.
دیود
بلوک های ترمینال با دیودهای بین مدارها امکان آزمایش لامپ را فراهم می کند. آنها همچنین در برابر قطبیت معکوس محافظت می کنند.
جهت گیری و مشخصات
بلوک های ترمینال معمولاً در سه زاویه ورودی سیم متفاوت هستند:
- ۴۵ درجه
- ۹۰ درجه (افقی)
- ۱۸۰ درجه (عمودی)
نحوه اتصال سیم به بلوک به عنوان تماس، موقعیت، راه یا قطب شناخته می شود. هنگام خرید بلوک های ترمینال، دانستن تعداد کانتکت ها مهم است تا تعداد آنها را با تعداد سیم های لازم برای استفاده مطابقت دهید.
پیتچ اتصال مستقیماً به تعداد اتصال ها مربوط می شود و بر حسب میلی متر بیان می شود. این فاصله بین هر تماس است که از مرکز هر دهانه یا سوراخ اندازه گیری می شود.
دستورالعملهای نصب برای بلوک ترمینال پیچدار
هنگامی که نوع دقیق بلوک ترمینال را شناختید و آن را خریداری کردید، زمان نصب آن فرا رسیده است. به دلایل ایمنی قبل از نصب تجهیزات الکتریکی را خاموش کنید.
اگر یک بلوک ترمینال پیچ دار دارید، مقدار کمی عایق را از انتهای سیم کشی بلوک ترمینال جدا کنید. به طور معمول، یک اینچ خوب کار می کند، اما ممکن است به قطعه مورد استفاده بستگی داشته باشد. پیچ نگهدارنده را از بلوک ترمینال باز کنید. سپس سیم را وارد سوراخ کنید.
مراقب باشید که پیچ را کاملا سفت کنید
پیچ را با دقت در جای خود محکم کنید. سفت کردن کامل سیم مهم است زیرا در غیر این صورت، سیم گرم شده و عایق را ذوب می کند. که می تواند باعث آتش سوزی شود.
اتصال پلاگ ایمن
هنگامی که بلوک ترمینال را قرار دادید، سیم های برق را به آن بکشید. سپس ترمینال نر را به پورت مادگی وصل کنید. در مرحله بعد، محکم فشار دهید تا از اتصال ایمن اطمینان حاصل کنید که به دلیل حرکت باز نمی شود.
تجهیزات تست برای ایمنی
پس از انجام تمام اتصالات به بلوک های ترمینال، زمان آن است که تجهیزات را آزمایش کنید تا مطمئن شوید که درست کار می کند. بسیار مهم است که همه چیز را آزمایش کنید تا مطمئن شوید همه در یک محیط امن کار می کنند.
فراموش نکنید که بلوک ترمینال و همچنین اتصالات را بررسی کنید تا مطمئن شوید که گرمای بیش از حد ایجاد نمی شود. سیم ها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که هنوز در جای خود محکم هستند.
نصب بلوک های ترمینال
اکثر بلوک ترمینال ها در یک پانل پیچ می شوند، یا روی یک ریل فلزی محکم می شوند و یا روی یک برد مدار چاپی نصب می شوند.
ریل
بلوک های پایانه ای که نصب می شوند معمولاً بر روی نوعی ریل DIN (Deutsches Institut fur Normung) انجام می شوند. DIN سازمان استاندارد آلمانی است که در ابتدا مشخصات ریل را منتشر کرد. بلوک های ترمینال به گونه ای ساخته می شوند که در یکی از چندین اندازه ریل DIN مانند:
۱- ریل کلاه مینیاتوری
ریل های کلاه مینیاتوری ۱۵ میلی متر عرض دارند و دارای ولتاژ ۳۰۰ ولت هستند.
۲- ریل G32
همانطور که از نام آنها پیداست، این ریل ها به شکل حرف “G” هستند و ۳۲ میلی متر عرض دارند. این ریل ها می توانند بلوک های ترمینال با ولتاژ ۶۰ ولت را مدیریت کنند.
۳- ریل کلاه بالا
ریل های کلاه بالایی دقیقاً شبیه نسخه مینیاتوری خود هستند با این تفاوت که عرض آنها ۳۵ میلی متر است. آنها ۶۰۰ ولت رتبه بندی شده اند.
۴- پایه PCB
بلوک های ترمینال نیز وجود دارد که برای نصب بر روی بردهای مدار چاپی ساخته می شوند. برخی از محصولات را می توان به یک نوار پین که روی برد نصب می شود وصل کرد. برخی دیگر دارای پین های یکپارچه برای نصب از طریق برد مدار هستند. به این موارد بلوک های الکترونیکی نیز می گویند.
اتصال سیمی در بلوک ترمینال
چندین روش مختلف برای دستیابی به اتصال سیم با استفاده از بلوک ترمینال وجود دارد.
۱- اتصالات جابجایی عایق (IDC)
اتصالات جابجایی عایق اجازه می دهد تا با فشار دادن سیم بین دو قطعه فلزی تیز، اتصالات ایجاد شود. این باعث می شود اتصال بدون در معرض هیچ سیم خالی باشد.
۲- Screw clamps
Screw clamps با استفاده از یک پیچ برای سفت کردن سیم، اتصال الکتریکی ایجاد می کنند. آنها استاندارد صنعت در متد های ترمینالی هستند. گیره های پیچی می توانند طیف وسیعی از اندازه های سیم را در خود جای دهند. آنها همچنین اتصالات قابل اعتمادی را فراهم می کنند.
۳- Spring Clamps
گیره های فنری با استفاده از نیروی فنر، گیره سیم را حفظ می کنند. آنها جایگزین جدیدی برای گیره های پیچ (screw) هستند. گیره های فنری در کاربردهایی که فضای کاری محدود و قطر سیم های کوچکی که باید در نظر گرفته شود، بسیار مفید هستند.
۴- Tab Connections
اتصالات زبانه یا همان Tab Connections نیز به عنوان پایانه های تیغه یا بیل شناخته می شوند. آنها طوری طراحی شده اند که بدون نیاز به لحیم کاری سریع وارد و خارج شوند.
کاربرد های بلوک ترمینال در تنظیمات صنعتی
بلوک های ترمینال معمولاً در تجهیزات صنعتی مانند جعبه های پشتیبانی سیمی و جعبه های کنترل استفاده می شوند. مشاهده بلوک های ترمینال در انواع زیر از تجهیزات مورد استفاده در تنظیمات صنعتی معمول است:
- بلوئر ها
- تابلوهای کنترل
- پست های برق
- روشنایی کم مصرف (LED)
- روشنایی LED شهری در فضای باز و خیابان
- کلیه ماشین آلات برقی
- کنترل تبرید
- درایورهای سرعت/فرکانس متغیر
- هر کجا قدرت توزیع شود!
نوع بلوک ترمینال مورد نیاز شما به چند عامل بستگی دارد. از آنجایی که انواع مختلفی از بلوک های ترمینال در دسترس هستند، مهم است که قبل از نصب، بدانید کدام یک انتخاب مناسب است.
شرکت پترو پردا تامین کننده تجهیزات نفت، گاز و پتروشیمی در کشور